vitaminen

vitaminen

Vitamines zijn essentiële bouwstoffen in veel schakelingen in het lichaam. Vitaminen bestaan uit 13 stoffen ook wel micronutriënten genoemd. Vitamines krijg je in kleine hoeveelheden binnen via eten en drinken. Dit kan wisselen van een kleine hoeveelheid microgrammen tot tientallen milligrammen. Het lichaam kan in principe zelf weinig tot geen vitamines maken en daarom is het voor een gezond en fit gevoel van belang om de juiste vitamines bij te slikken welke aanvulling geven op jouw voeding en dagelijkse leven. 

Vitamines zijn voedingstoffen welke nodig zijn voor een normale groei en ontwikkeling en natuurlijk om gezond te blijven. Doordat het lichaam zelf geen of niet genoeg vitamines zelf kan aanmaken staan ze bekend als essentiële en onmisbare voedingstoffen. Een te kort aan vitamines kan zorgen voor slapeloosheid, vermoeidheid, een verminderde weerstand en reumatische klachten. Ook bloedend tandvlees, een trage wondgenezing en scheurbuik kunnen het gevolg zijn. Helaas kan  een teveel aan vitamines ook voorkomen, dit kan in enkele gevallen schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom is het van belang om contact op te nemen met de huisarts bij twijfel van tekortkomingen als het om vitamines gaat.

Opname van vitamines

Vitamines worden door het lichaam opgenomen in de dunne darm. Vetoplosbare vitamines neemt het lichaam het beste op wanneer er ook vet of olie aanwezig, onder andere hierom is onverzadigd vet belangrijk in de dagelijkse voeding. Het lichaam kan deze vitamines in beperkte mate opslaan. Alleen van vitamine A kan het lichaam een grote voorraad aanleggen in de lever. Wanneer het lichaam teveel heeft van deze vitamines zullen ze het lichaam verlaten via de urine of de gal.
 
Vitamines welke oplosbaar zijn in water kan het lichaam helaas niet tot nauwelijks opslaan. Een uitzondering daarop is vitamine B12. Een teveel aan deze vitamine groep verlaat het lichaam via de urine. Het lichaam neemt vitamines over het algemeen vaak makkelijker op uit voedingssupplementen dan uit eten. 

Hoe behoud je vitamines tijdens het koken?

Een belangrijk weetje waar vele niet van weten is dat tijdens het bereiden en bewaren van eten vitamines verloren kunnen gaan. Hier gaat het vooral om de wateroplosbare vitamines. Het verlies kan oplopen van 10 to 50%, maar soms zelfs nog meer. Dit voorkomen? 
 
Een aantal tips:
  • Verhit de voeding niet langer dan nodig.
  • Bewaar producten op een koele plaats of zelfs in de vriezer. 
  • Bewaar gesneden groente niet te lang. Kook met weinig water. 
Toch het idee dat jouw lichaam niet genoeg vitames opneemt uit de voeding? Dan raden wij je aan om te kiezen voor de juiste vitamines in vorm van voedingssupplementen.